• Volg Restaurant Tabl'O Nieuwpoort op Instagram
  • Volg Restaurant Tabl'O Nieuwpoort op Facebook
  • Sfeerbeeld Restaurant Tabl'O Nieuwpoort
  • Sfeerbeeld Restaurant Tabl'O Nieuwpoort
  • Sfeerbeeld Restaurant Tabl'O Nieuwpoort
  • Sfeerbeeld Restaurant Tabl'O Nieuwpoort
  • Sfeerbeeld Restaurant Tabl'O Nieuwpoort
  • Sfeerbeeld Restaurant Tabl'O Nieuwpoort

Ik neem je even mee naar een gevoel dat je zeker herkent : hoe fijn is het niet
als het seizoen van de aardbeien aangebroken is en je die eerste aardbei eet ,
heerlijk zoet !

Of na lang uitkijken naar het aspergeseizoen die eerste asperges klaarmaken op
jouw favoriete wijze (eet jij het puntje het eerst of het laatst ? �� )
Ik kijk elk jaar uit naar het wildseizoen, naar de eerste nieuwe ‘patatjes’ , naar
die eerste (zelfgekweekte) pompoen.
Gans het jaar door kan je alle bovengenoemde producten eten, maar willen we
dat ?

We kunnen àltijd asperges, boontjes, aardbeien, kersen eten als we dat willen,
maar geef eerlijk toe : producten van eigen bodem zijn toch zoveel lekkerder ?
Er wordt geopperd dat veel allergieën hieruit voortkomen. Een voorbeeld :
vroeger waren er geen kiwi’s, fruit waar nu vaak allergisch op gereageerd wordt.
Een allergie aan dergelijke fruitsoorten had vroeger dus gewoon geen kans om
zich te manifesteren.

Een warme oproep dus in tijden van ‘shop local’ om nog meer bewust te zijn dat
we het vaak veel te ver zoeken om lekkere producten te kopen. En die zijn ècht
niet altijd duurder.
Daarom zijn we ook blij met een initiatief als ‘Recht uit Zèè’, een organisatie van
Stad Nieuwpoort, de Nieuwpoortse Vismijn, de Vlaamse Visveiling, Visserij
Verduurzaamt, Visgro vzw, Provincie West-Vlaanderen en Rederscentrale. Met de
warme support van alle vissers. (info via www.rechtuitzee.be)
Met dit proefproject (dat ongetwijfeld een succes zal zijn) werden enkele
restaurants geselecteerd waar je terecht kan om op regelmatige basis een recept
te proeven met een van de minder bekende vissen.
Want onze Noordzee heeft veel meer te bieden dan Noordzeetong & kabeljauw.
Wat dacht u van steenbolk, wijting, bot, pladijs, horsmakreel, zeebaars en nog
zoveel meer andere vissen die een plaats verdienen op de menukaarten.
Onbekend is namelijk onbemind.
Maar net zoals groenten en fruit is ook vis op zijn best in het juiste seizoen. De
vis is dan niet alleen veel verser en bijgevolg lekkerder, je maakt er bovendien
een duurzame en prijsvoordelige keuze mee.
Projecten als Norhsea Chefs promoten deze visie al veel jaren. NorthSeaChefs
moedigt chefs, hobbykoks en consumenten aan om op een verantwoorde manier
om te gaan met minder bekende vissoorten en bijvangst. “We moeten leren
eten wat de visser vangt. Niet enkel laten vissen wat wij willen eten” is hun visie.
Is de drempel te groot om aan de slag te gaan met deze vis ? Op de site van
www.northseachefs.be vind je heel leuke recepten !

Wil je meer te weten komen over de visserij ? Onder het motto vrijdag….visdag
organiseert de Nieuwpoortse visveiling een reeks geleide bezoeken aan de
visveiling (10-17-24 juni & 2-9-16-23-30 september). Dit omvat o.a. het

bijwonen van de veiling, ontbijt, een havenrondvaart, een simulatieverkoop,
bezoek aan een visbedrijf, apero & middagmaal. Alle info www.visit-nieuwpoort.be !